SCREENINGOVÉ VYŠETŘENÍ SCHOPNOSTI POLYKÁNÍ
THE GUGGING SWALLOWING SCREEN – GUSS (Trapl M. et al., 2007)
Úvod
Dysfagie je v prvních třech dnech klinicky přítomna u 42% - 67% pacientů s akutní cévní mozkovou příhodou. Incidence aspirace během prvních pěti dnů se pohybuje v rozmezí 19,5% – 42%. Příčinou vzniku bronchopneumonie u pacientů s akutní cévní mozkovou příhodou je velmi často právě aspirace, resp. vysoké riziko tiché aspirace. Zavedení systematického screeningu dysfagie vede k signifikantnímu snížení rizika vzniku aspirační bronchopneumonie. Screeningové vyšetření dysfagie by mělo být administrováno u všech pacientů s akutní cévní mozkovou příhodou vždy před podáním prvního jídla či tekutiny.
GUSS – úvod
Screeningové vyšetření schopnosti polykání GUSS (The Gugging Swallowing Screen) je určeno pro pacienty s cévní mozkovou příhodou v akutní fázi onemocnění. Cílem vyšetření je identifikace pacienta v riziku dysfagie, eliminace rizika poruchy, kvantitativní a kvalitativní zhodnocení schopnosti polykání, nastavení vhodného typu (konzistence) stravy, možnosti hydratace a iniciace včasného následného diagnosticko-terapeutického postupu.
GUSS test je screeningový nástroj dysfagie jednoduše administrovatelný u lůžka pacienta s akutní cévní mozkovou příhodou. Je určen pro zdravotní sestry, především na jednotkách intenzivní péče a iktových jednotkách. GUSS je step-by-step vyšetření, které citlivě reaguje na výkon pacienta a umožňuje testování s postupně navyšující obtížností vzhledem ke schopnostem pacienta. Na základě výsledků určuje stupeň dysfagie a riziko aspirace a nabízí dietetická opatření vzhledem ke stupni závažnosti dysfagie. Hodnota specificity je 100%, senzitivity 50%, resp. 69%.
GUSS – popis
GUSS test je rozdělen do dvou částí: předtestové vyšetření (nepřímý test polykání) a přímý test polykání, který obsahuje 3 subtesty (polykání zahuštěné tekutiny, tekutiny a pevné stravy).
Nepřímý test polykání hodnotí:
- bdělost
- kašel a/nebo odkašlání
- polykání slin
3a. polykání úspěšné
3b. drooling
3c. změna hlasu
Přímý test polykání hodnotí u všech subtestů:
- polykání
1a. polykání není možné
1b. polykání opožděné
1c. polykání úspěšné
- kašel
- drooling
- změna hlasu
Každý subtest je hodnocen 5 body, maximální možný počet bodů je 20. Každá testovaná jednotka je hodnocena jako patologická (0 body) nebo fyziologická (1 bodem). Výjimkou je pouze položka „polykání“ v části přímého testu, kdy normální výkon je hodnocen 2 body, opožděné polykání 1 bodem a patologické polknutí 0 body.
Jednotlivé subtesty musí být administrovány postupně. V každém subtestu musí být dosaženo maximálního počtu bodů (tj. 5 bodů), aby bylo dovoleno pokračovat dalším subtestem. Pokud nedojde k získání plného počtu bodů, testování je zastaveno a dále se nepokračuje. Výsledek testu je pak získán součtem celkového výsledku nepřímého a přímého testu polykání. Maximální počet 20 bodů udává normální schopnost polykání bez rizika aspirace. V ostatních případech, tj. při dosažení nižšího počtu bodů, se postupuje podle tabulky „Hodnocení“, která je součástí testu. Tabulka dle výsledků určuje stupeň dysfagie, riziko aspirace a nastavuje následná doporučení stran dietetických opatření a managementu následného diagnosticko-terapeutického postupu.
GUSS – administrace
Pomůcky
- hrnek
- čajová lžička
- čistá voda
- zahušťovadlo (Resource Thicken Up Clear, Nutilis)
- piškoty (chleba, veka)
- záznamový arch screeningového vyšetření GUSS
Před administrací testu
- informujeme pacienta o plánovaném výkonu
- provedeme polohování pacienta do sedu, event. polosedu (polohování alespoň do 60°)
- provedeme kontrolu hygieny dutiny ústní, event. zajištění hygieny dutiny ústní
Administrace testu
- postupujeme podle pokynů záznamového archu screeningového vyšetření GUSS
Předtestové vyšetření / nepřímý test polykání
- pacient by měl být bdělý nejméně 15 min při napolohování do sedu či polosedu
- pacient by měl být schopen cíleně zakašlat či odkašlat („odčistit hrdlo“) dvakrát
- pacient by měl být schopen na výzvu polknout sliny, bez přítomnosti droolingu (tj. slinění – vytékání slin z úst), bez změny hlasu po polknutí (po polknutí vyzveme pacienta, aby řekl „O“ – hlas by měl být stejný jako před polknutím, neměl by být slabší, „vlhký“, „kloktavý“, „bublavý“)
pozn. pokud má pacient výrazně sucho v ústech a nemá tak dostatek slin k cílenému polknutí, dutinu ústní navlhčíme nebo může použít umělé sliny ve spreji
Přímý test polykání
- subtest zahuštěná tekutina:čistá voda, neperlivá, chladná, zahuštěná pomocí zahušťovadla do konsistence pyré /pudinku; první podávané sousto je velikosti 1/3 až ½ čajové lžičky, při efektivním polknutí následuje 5 dalších již plných čajových lžiček; vyšetřující pozoruje výkon pacienta po každé podané lžičce; vyšetření je zastaveno, pokud je zaznamenán jeden ze čtyř rizikových znaků aspirace (polykání, kašel, drooling a změna hlasu)
- subtest tekutina: první doušek čisté vody je podán z hrnku o velikosti 3ml; pokud je polknutí úspěšné, pokračuje se s postupně zvyšujícím se objemem doušku na 5, 10, 20 a 50ml; k vypití 50ml je pacient instruován tak, aby je vypil to nejrychleji; vyšetření je zastaveno, pokud je zaznamenán jeden ze čtyř rizikových znaků aspirace (polykání, kašel, drooling a změna hlasu)
- polykání pevné stravy: jako první sousto je použit kousek chleba či ½ piškotu; test je opakován 5x; pro efektivní polknutí byl stanoven limit 10sek včetně orální přípravné fáze; vyšetření je zastaveno, pokud je zaznamenán jeden ze čtyř rizikových znaků aspirace (polykání, kašel, drooling a změna hlasu)
- zjištěné hodnoty zaznamenáme do záznamového archu
Po ukončení vyšetření
- provedeme hygienu dutiny ústní
- výkon pacienta zaznamenáme do záznamového archu a sečteme dosažené bodové hodnocení nepřímého a přímého testu schopnosti polykání
- o výsledku vyšetření informujeme ošetřujícího lékaře (event. klinického logopeda)
- zajistíme vhodný typ výživy / hydratace / a dalších doporučení dle tabulky hodnocení screeningového vyšetření GUSS
- provedeme záznam do dokumentace a založení záznamového archu screeningového vyšetření do dokumentace
GUSS - opakování vyšetření
Administrace screeningového vyšetření schopnosti polykání GUSS u pacienta po CMP by měla být provedena vždy:
- po přijetí k hospitalizaci před podáním prvního sousta stravy či tekutiny
- 24 hodin po první administraci u akutního pacienta s CMP
- následně 1x / týden během prvních 4 týdnů po vzniku CMP při přetrvávajících obtížích ve schopnosti polykání
- při změně celkového stavu či změně schopnosti polykání vedoucí ke změně stravy, podávání tekutin či úpravě režimových opatření
Po opakovaném vyšetření provedeme záznam do dokumentace a založení záznamového archu screeningového vyšetření do dokumentace.
O výsledku opakovaného vyšetření informujeme ošetřujícího lékaře a/nebo klinického logopeda.
Zkratky a pojmy
- GUSS (The Gugging Swallowing Screen) – screeningové vyšetření schopnosti polykání
- FEES (Flexible Endoscopic Evaluation of Swallowing) – objektivní vyšetření schopnosti polykání flexibilním endoskopem
- VFSS - objektivní videofluoroskopické / skiaskopické vyšetření polykacího aktu
- dysfagie - porucha polykání
- drooling (z angl. slinění) – vytékání slin či tekutin z úst, vypadávání sousta v úst
GUSS – česká verze
Český překlad screeningového vyšetření The Gugging Swallowing Screen - GUSS vznikl se souhlasem autorů Michaely Trapl, SLT a prof. Michaela Brainina, MD metodou forward-backward translation. Finální česká verze GUSS testu byla hlavní autorkou plně odsouhlasena.
Kontakt
Garant překladu české verze Mgr. Naděžda Lasotová, e-mailový kontakt .