Výživa je jedním z nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících zdraví a kvalitu života člověka. Poskytuje pokrytí potřeby energie a přísunu jednotlivých živin nezbytných k životu a společně s fyzickou aktivitou se podílí na výsledném výživovém stavu jedince.
Kvalitní pestrá a vyvážená strava konzumovaná v adekvátním množství je také důležitou prevencí podvýživy. Aby byla přínosnou, musí být vyvážená jak po stránce kvantitativní, tak i kvalitativní, což znamená správný poměr živin ve formě bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů, minerálních látek a vody s přihlédnutím na věk, pohlaví a zdravotní stav. Důležité je také správné rozložení stravy během dne.
Výživa má charakter jak preventivní, podpůrný, tak léčebný. Správnou výživou můžeme vznik nebo rozvoj některých onemocnění s výživou úzce souvisejících výrazně ovlivnit. Dostatečná a vhodně zvolená výživa je nevyhnutelnou podmínkou úspěšného zotavování při každém závažném nebo chronickém onemocnění.
Zajistit odpovídající výživu pro nemocného člověka všech věkových kategorií je náročné, a proto se této problematice ve FN Brno věnuje tým odborníků - nutričních terapeutů, lékařů a sester.