Menu
Česky English
532 23 1111

Hodnocení nutričního stavu

Kvalifikované zhodnocení stavu výživy je základ pro správné navržení a následně vedení nutriční podpory.

K významným ukazatelům zdravotního stavu jedince patří nutriční zhodnocení (výživový stav) podávající informace potřebné pro rozpoznání problému souvisejících s výživou. Hodnotit nutriční stav jedním parametrem prakticky nelze. K základním, diagnosticko-informačním nástrojům patří pečlivě a detailně odebraná nutriční anamnéza, která je doplněna různými klinickými a laboratorními parametry.

 

1. Nutriční anamnéza

Cíleně zjišťujeme dlouhodobé stravovací návyky, jejich změny, hodnotíme dynamiku vývoje tělesné hmotnosti za určitý časový úsek. V nutriční anamnéze se zaměřujeme na otázky sledující stravovací zvyklosti a denní příjem stravy, frekvenci konzumace vybraných potravinových skupin, potravinové alergie, apetit, dyspeptické a jiné potíže související s příjmem stravy, příjem tekutin, druh a trvání onemocnění, rozsah fyzické aktivity. Nedílnou součástí komplexního šetření je také hodnocení denního příjmu živin. Věnujeme pozornost ukazatelům, které mohou být významně ovlivňit výživový stav pacienta. 

 

2. Klinické, antropometrické vyšetření

 

Předpokladem správného hodnocení  antropometrických údajů je přesné  měření Kaliper 2 tělesné výšky a hmotnosti (bez  přítomnosti  otoků, ascitu)   na kalibrovaných přístrojích.  Údaje jsou   pak základními hodnotami  pro určení   BMI (Body Mass Index, Index  tělesné  hmotnosti).

Zejména u ambulantních pacientů se    provádí doprovodná měření:

  • obvod paže a kožní řasa, které jsou   ukazateli tukových rezerv celého  organismu
  • obvod pasu a boků, obvod lýtka
  • funkční vyšetření svalové síly dynamometrem. Hodnotí maximální sílu stisku ruky (hand grip)
  • bioelektrická impedanční analýza tělesného složení přístrojem Inbody 230

 

Hodnocení nutričního stavu

 

3. Laboratorní vyšetření

Sledování laboratorních hodnot vypovídajících nutričních ukazatelů v krvi a moči je důležitým informačním parametrem pro celkové hodnocení změn metabolismu, výživy, stavu onemocnění. Jejich výsledky se hodnotí a interpretují současně s ostatními ukazateli nutričního stavu.    

Informace o pohotovosti v Brně a Jihomoravském kraji