Menu
Česky English
532 23 1111

Malnutrice (podvýživa)

Malnutrici lze definovat jako špatný stav výživy.

 Vzniká při nedostatečném nebo nevyrovnaném příjmu živin vzhledem k aktuálním, preventivním nebo léčebným potřebám organismu. Může se jednat jak o neadekvátní příjem celkové energie nebo bílkovin, tak o deficit jednotlivých vitaminů či minerálních látek. Na rozvoji malnutrice se podílí také přítomnost některých akutních a chronických onemocnění, které zvyšují nároky organismu. Zůstane-li malnutrice nerozpoznaná, negativně ovlivňuje prognózu pacienta, vede ke zhoršení léčby, ke komplikacím prodlužujícím dobu hospitalizace.

 Je nutné si uvědomit, že malnutrice není problémem pouze „hubených“. Týká se i jedinců s vyšší tělesnou hmotností, u kterých by se na první pohled podvýživa nepředpokládala.

  • Závažným ukazatelem je samovolné zhubnutí v posledních 3 měsících (o 5 % a více) až v posledních 6 měsících (o 10 % a více), nebo je-li ztráta hmotnosti dlouhodoběji pokračující
  • BMI pod 20,0 (u člověka staršího 65 let pod 22)
  • Nedostatečný příjem stravy, pokles pod 60 % obvyklého množství, trvající déle než 10 dnů
  • Faktor stresu - zvláště akutní dekompenzované onemocnění, rozsáhlý chirurgický výkon, trauma, krvácení do GIT, pooperační komplikace, onkologická terapie
Informace o pohotovosti v Brně a Jihomoravském kraji