Operační zákrok je pro organismus stresovou záležitostí, zvyšuje se potřeba energie a bílkovin. Dobrý stav výživy má pozitivní vliv na rekonvalescenci po operaci, podporuje hojení ran a zlepšuje imunitu. V tomto období je zcela nevhodná cílená redukce hmotnosti!
Doporučujeme proto, zamyslet se nad kvalitou jídelníčku, který by měl obsahovat komplexně všechny živiny, vitamíny a minerální látky.
Předoperační režimová opatření: |
Hlavní zdroje – libové maso, ryby (zařaďte nejlépe 2x týdně), kvalitní šunka s vysokým podílem masa, vejce; mléko a mléčné výrobky, sýry – tvrdé, tvarohové (Lučina, žervé), Mozzarella, Cottage, tvarůžky; tvaroh, tvarohové pomazánky, tvarohové dezerty, jogurty, zakysané mléčné výrobky…
|
Vzhledem k zmíněnému není tedy žádoucí redukce tělesné hmotnosti. Výjimkou může být podmínění operačního výkonu redukcí hmotnosti například u endoprotetických výkonů. V tomto případě by měla být redukce řízená pod dohledem zkušeného odborníka (nutričního terapeuta).
Pokud jste v poslední době neplánovaně ztratili na tělesné hmotnosti více kilogramů, nesníte obvyklé porce jídla, trpíte sníženou chutí k jídlu, je nutné sdělit tuto skutečnost lékaři. Často je v takových případech nutné užívat přípravky nutriční podpory - sipping (k zakoupení v lékárnách). Jedná se o doplněk stravy s kompletním složením živin, k dispozici jsou různé varianty s vyšším obsahem bílkovin (tekuté, krémové) v mnoha příchutích. Nezapomínejte, základem zůstává kvalitní pestrá strava.
Neporušujte již zavedená lékařem doporučená dietní opatření (například diabetická dieta, bezezbytková dieta při nemocech střev, šetřící strava při onemocněních trávicího traktu).