K základnímu posouzení stavu výživy a včasné identifikaci nutričně rizikových pacientů slouží plošný nutriční screening realizovaný v prvotním kroku sestrami. Pomocí jednoduchých anamnestických údajů podává informaci o aktuálním stavu výživy, dynamice jeho změn, schopnosti samostatného příjmu stravy a závažnosti celkového stavu nemocného. O výsledku primárního nutričního screeningu je elektronickou cestou informován nutriční terapeut, který doplněním rizika podvýživy vyplývajícím ze základní choroby cíleně zhodnotí aktuální nutriční stav. Pacient však může být doporučen k vyšetření nutričním terapeutem při jakémkoli podezření na poruchu výživy.
U těchto pacientů pak po doplnění dalších informativních údajů stanovujeme nutriční plán, který dává doporučení stran dalšího postupu z nutričního hlediska.
Možnosti nutričního plánu pacienta
- Vyšetření a zhodnocení nutričního stavu pacienta nutričním terapeutem, nutriční anamnéza
- Změna, úprava diety
- Edukace o dietním režimu
- Individuální dieta – ordinována lékařem v případě specifických požadavků na zajištění nutriční potřeby pacienta, zajišťována nutričním terapeutem
- Stanovení potřeby energie a bílkovin s cílem naplnění nutriční potřeby
- Monitorace skutečného příjmu stravy na základě záznamu o příjmu
- Propočet nutriční bilance
- Monitorování nutričního stavu
- Doporučení orálních nutričních suplement a modulárních dietetik pro optimální naplnění nutriční potřeby
- Doporučení sondové enterální, parenterální výživy - pokud stav pacienta neumožňuje příjem stravy per os, nebo je příjem stravy z energeticko-biologického hlediska nedostatečný, přednostně zvažujeme cestu enterální výživy
- Doporučení lékařského nutričního konzília při závažných problémech, kdy je zajištění výživy běžnou formou obtížné
- Doporučení ambulantní nutriční kontroly a péče po propuštění z nemocnice – u pacientů s dlouhodobě zhoršeným nutričním stavem
Nutriční péče a podpora tak tvoří v systému komplexní léčby rovnocennou součást péče o pacienta.