Menu
Česky English
532 23 1111

Mgr. Kateřina Ondrušová: Výživa těhotných ve FN Brno

Kvalitní a vyvážená strava s odpovídající energetickou i biologickou hodnotou a správný životní styl optimalizuje zdraví těhotné ženy. Přijetí vhodných opatření může omezit vznik některých rizikových faktorů a přispět tak k příznivému vývoji plodu v děloze, který je plně závislý na mateřském organismu. Většina žen v okamžiku, kdy zjistí, že je těhotná, začne automaticky svoji životosprávu přehodnocovat. Přitom u zdravé ženy, která se stravovala správně již před početím, není třeba dělat v jídelníčku žádné velké změny. K hlavnímu pravidlu patří zásada konzumace pestré stravy v dostačujícím množství.

 

Co si tedy představit pod pojmem pestrá, dostačující strava?

Výživová doporučení pro těhotné ženy jsou založena na principech zdravého stravování, jehož základ tvoří potravinová pyramida, spolu s důrazem na vytipované parametry, které je potřeba v tomto období upřednostnit. Seznam doporučení naleznete např. na webových stránkách Společnosti pro výživu www.vyzivaspol.cz.

Dle Výživového doporučení pro obyvatelstvo České republiky u těhotných a kojících žen platí:

•  Strava těhotných žen by měla energeticky zajistit optimální váhový přírůstek a vývoj plodu a měla by mít dostatek bílkovin, vitaminů (nenavyšovat však příjem vitaminu A) a minerálních látek (zvláště zinku, jodu, vápníku a železa) i tekutin.

•  Již měsíc před plánovaným početím a dále po dobu prvního trimestru těhotenství by výživa měla zajišťovat dostatečný příjem kyseliny listové, mezi jejíž přirozené zdroje patří především listová zelenina, pomerančová šťáva, sója, pšeničné zrno, mandle a další potraviny. S výhodou je užívání potravin obohacených o kyselinu listovou.

•  V druhé polovině těhotenství je vyšší potřeba vápníku, mezi jehož přirozené zdroje patří mléko a mléčné výrobky (navíc denně 2 jogurty nebo 300 g tvarohu nebo 250 ml mléka)

•  těhotné ženy by měly pravidelně konzumovat celozrnné a další výrobky z obilovin, zeleninu, čerstvé a sušené ovoce. Přirozeným zdrojem železa je maso, jodu ryby a plody moře.

•  Těhotná žena by se měla vyvarovat konzumace alkoholu.

•  Těhotná i kojící žena by měla ve své výživě preferovat tuky s dostatečným obsahem nenasycených mastných kyselin.

•  Ve třetím trimestru by měla těhotná žena konzumovat nenadýmavou stravu.

•  U kojící ženy by měl být o 0,5 až 0,75 litru vyšší příjem tekutin, žena by měla konzumovat dostatek bílkovin s preferencí jejich živočišného původu, měla by mít dostatečný příjem vápníku i zinku z jejich přirozených zdrojů.

•  V případech vegetariánství se doporučuje lakto-ovo vegetariánský způsob výživy.

Strava těhotných v naší nemocnici

Nastávajícím maminkám se indikuje dieta 3 – základní, v posledním trimestru, následně pak při kojení (dle doporučení) nebo na vyžádání pro individuální intoleranci by to měla být dieta 3N – nenadýmavá, s vyloučením nadýmavých druhů zeleniny, luštěnin, citrusových plodů, dráždivého koření. Dietu určuje vždy lékař. Nutriční složení těchto diet stran energetické a biologické potřeby je pro většinu žen dostačující, nicméně mohou se objevit individuální rozdílnosti, které mohou být řešeny doplněním běžné stravy přídavky (např. sýr, mléko, jogurty). Je ale nutné si uvědomit, že především dieta 3 ve své podstatě je určena pacientům s rozdílnými zdravotními problémy na různých odděleních, bez dietního omezení. Nejen tedy maminkám, a proto i skladba jídelníčku je jistým kompromisem. To, co je „populární“ a často vyhledávají těhotné, je mnohdy problémem pro starší pacienty. Konzultace s nutričním terapeutem je možná na všech odděleních FN Brno a např. v případech potravinových alergií je nezbytnou.

Zkušenosti z klinické praxe

Zvláštní nutriční péči vyžadují maminky, které mají prokazatelně stanovenou zdravotní komplikaci a z ní vyplývající riziko pro vývoj a růst plodu nebo pro ni samotnou. Nutnost nutriční intervence v takových případech určuje (nebo by měl) lékař.

Zejména u maminek s alergiemi, s některými chronickými chorobami, nadměrným příjmem potravy nebo gestačním diabetem by byla návštěva nutričního terapeuta správným řešením.

V reálu se ale často s těmito těhotnými ženami setkáváme bohužel až v těsném předporodním termínu nebo vůbec. Navíc pořád se najdou maminky, které si samy riziko z výše uvedených důvodů ani neuvědomují.

Odborné zhodnocení nutričního stavu v těhotenství, edukace stravovacího režimu, pomáhá identifikovat ženy, které potřebují důraz na vhodnou výživu, pomoc s plánováním adekvátní diety nebo zvláštní doporučení ve výživě pro nastávající období.

Je všeobecně známo, že včasná a efektivní edukace diety při výskytu gestačního diabetu eliminuje stres z výživy, obavy o dítě a hlavně vede k příznivé kompenzaci diabetu.

Zrovna zde je velmi důležité správné nastavení dietního režimu. V opačném případě hrozí vysoká porodní hmotnost a větší riziko pro vznik obezity a DM 2. typu dítěte.

I relativně běžné těhotenské obtíže jako pálení žáhy, zácpa, ranní nevolnosti, únava a otoky lze zmírnit vhodným výběrem potravin v rámci stravování a odbornou konzultací.

Zaznamenáváme také více maminek s alternativním způsobem stravování. Pokud je budoucí maminkou vegetariánka, lze zajistit kvalitní bílkoviny formou mléčných výrobků a vajec. Většinou není problémem samo vegetariánství, ale skutečnost, že většinou tyto ženy nejsou schopny zásady vegetariánství správně praktikovat. U těchto maminek je vyšší riziko nedostatku železa, proto by měl být vždy o vegetariánství informován lékař. V naší nemocnici jsme právě z důvodu nárůstu maminek vegetariánek zařadili dietu 15N – vegetariánská nenadýmavá.

U veganství a makrobiotické stravy zajistit plnohodnotnou stravu nelze a vždy je naší snahou tyto maminky přesvědčit o alespoň přechodný kompromis.

Setkáváme se také s těmi, které mají až přehnané obavy z „chemického ohrožení“ a k nejčastějším patří strach z potravinových „éček“. Jedná se o látky, jejichž účelem je zlepšit nutriční jakost potravin, zvýšit senzorickou úroveň, eliminovat technologické ztráty vitamínů aj. Jejich obsah je regulován vyhláškou o chemických požadavcích na zdravotní nezávadnost potravin. Řada z nich je přírodního původu a mohou být přijatelnou volbou konzumenta. Jindy je to přesvědčení, že pouze bio potraviny, či výrobky z prodejen zdravé výživy jsou kvalitní a zdravé. Málokdo si uvědomuje, že tyto potraviny nebo produkty mohou být někdy dokonce horší než potraviny běžného řetězce. I v klasických obchodech koupíme kvalitní potraviny, ovšem podmínkou správného výběru jsou validní informace o daném sortimentu.

A zde přichází další úskalí naší práce a sice „zaručené“ rady, mýty, irelevantní zprávy o složení, skladbě, zdravotním vlivu jednotlivých potravin, které maminky, jak ukazuje praxe, vyhledávají nejčastěji na internetu, v dámských časopisech a maminkovských kuloárech.

Chcete konzultovat vhodnou stravu v těhotenství s odborníkem? Navštivte Oddělení léčebné výživy FN Brno

Výchozí nutriční stav matky, ale také míra informovanosti je pro následnou nutriční intervenci předurčující. Každá maminka se může svým aktivním přístupem podílet na odpovědném rozhodování za zdraví vlastní, ale v důsledku svého chování také za zdraví a kvalitu života svého miminka. Pokud chce své postoje, znalosti, názory zkonzultovat nebo je upozorněna lékařem na možné zdravotní komplikace související s příjmem stravy a vývojem těhotenství, může si vyžádat nutričního terapeuta na oddělení nebo v Nutriční poradně. Kontakt: Nutriční poradna v areálu Bohunice: 532 233 997.

 

Fotogalerie
Informace o pohotovosti v Brně a Jihomoravském kraji