Tisková zpráva ze dne 23. 10. 2009 - Zoufalé ženy dělají zoufalé věci. Za zavřenými dveřmi. Potichu a veřejně

To jsou názvy výstav, které byly dnes slavnostně otevřeny na bohunickém pracovišti FN Brno. Autoři fotografií - Petra Dolečková a Petr Mucha – se shodně věnovali tématu domácího násilí.

EU.JPG ROP Jihovýchod.JPG

Výstava vznikla v rámci projektu Azylový dům Magdalenium, na nějž se po dvou letech příprav podařilo získat více jak šestnáct miliónů korun. Z devadesáti procent přispěl Regionální operační program NUTS II Jihovýchod. Jedním a půl miliónem pak Nadační fond J&T, který také poskytnul bezúročnou půjčku na předfinancování projektu.

Projekt Azylový dům Magdalenium má za cíl vytvořit nový azylový dům na neveřejné adrese pro oběti domácího násilí - matky s dětmi a bezdětné ženy. Celková kapacita bude 27 lůžek. K realizaci projektu dojde v termínu 1. října 2009 – 31. července 2011.

,,Projektem AD Magdalenium máme zájem navázat na tradici současného zařízení Helena, které provozujeme a které je v současné době kapacitně přetížené, ročně odmítáme až 87 zájemců o pobytovou službu“ řekla koordinátorka projektu Bc. Hýbnerová. Předsedkyně o.s. Magdalenium Mgr. Brtníková doplnila, že ,,již od roku 2006 je průměrná obložnost více jak 100%. Našim dlouhodobým cílem proto bylo zajistit obětem domácího násilí kvalitní a důstojné prostředí pro řešení obtížné situace.“

Pozitiva projektu AD Magdalenium jsou:

• návaznost na tradici azylového domu Helena
  • přímá orientace projektu na cílovou skupinu oběti domácího násilí
  • znemožnění kontaktu mezi násilníkem a jeho obětí
  • odborná péče specializující se pouze na oběti domácího násilí
  • základní psychosociální péče o děti ubytovaných uživatelů služby
  • komplexní právní, psychologické a sociální poradenství a doplňkových službách
  • zpětná integrace klientů do běžného života
  • multiplikační efekt v podobě posílení prevence domácího násilí
  • spolupráce s organizacemi, které ve městě Brně vytvářejí sociální síť pomoci obětem domácího násilí a stali se partnery projektu AD Magdalenium.

Na závěr o.s. Magdalenium věnuje své poděkování partnerům projektu, sponzorům, dárcům a všem, kteří věřili a pomohli občanskému sdružení k realizaci projektu AD Magdalenium.

Partneři projektu:

Nadační fond J&T, Nesehnutí o.s., Persefona o.s., SPONDEA o.p.s., Policie ČR, Správa Jihomoravského kraje.

zde může být Vaše reklama logo Zbrojovky Brno logo Lékaři bez hranic
říjen
Po Út St Čt So Ne
Setkali jste se ve FN Brno s korupčním jednáním?

CZ ENG DE

změnit velikost písma